Dunatetétlen az ország szívében fekszik a Duna alföldi partjaitól néhány kilométerre, a Kalocsai-Sárköz és a homokos Kiskunság határán.

A Kalocsai kistérség része dunai öntéstalajjal, s ennek megfelelő, a környékre jellemző növénykultúrákkal (fűszerpaprika, vöröshagyma, burgonya, gabona, kukorica, napraforgó, repce stb.). Ugyanakkor keleti részén szikes pusztaság van, s megjelenik a Kiskunságra jellemző homokos talaj és élővilág is.

http://kalocsaikisterseg.hu/

Közúton könnyen megközelíthetők a környék jellegzetes és az ország határain is túlnyúló hírű látnivalói. Legközelebb a szomszédos, tavairól, szőlőhegyéről és borkultúrájáról, valamint a Duna-parti lovas-programjairól híres kisváros, Solt található.

http://www.solt.hu/

Soltról a kiránduló továbbhaladhat a Duna-hídon át a Dunántúlra a löszös Duna-parton várral rendelkező Dunaföldvár, a már nagyvárosnak számító Dunaújváros esetleg Paks felé, amelyek szintén több látnivalót nyújtanak kevesebb mint 40 km-re.

http://www.dunafoldvar.hu/

http://dunaujvaros.hu/

http://www.paks.hu/

Szintén szomszédos település Harta, az a német nemzetiségű hagyományokkal rendelkező község, amelyhez Dunatetétlen a legtöbb szállal kötődik, ma is több közösen működtetett intézmény révén. Hartán a sváb hagyományokon túl egy kiváló fekvésű Duna-part is van üdülőterülettel.

http://www.harta.hu/

Harta után érhető el a kalocsai kistérség többi települése is változatos látnivalókkal, s maga a fűszerpaprika-kultúrájáról, érsekségéről, porcelánfestészetéről, és népművészeti kultúrájáról méltán híres Kalocsa, mintegy 30 kilométeres távolságra.

http://www.kalocsa.hu/

A községet dél-keleti irányban határoló Akasztót elsősorban kiváló horgászlehetőséget nyújtó és magas szintű idegenforgalmi szolgáltatásokat nyújtó tórendszere miatt érdemes felkeresni.

http://www.akaszto.hu/

Akasztó után mindössze 20 km-re található a másik nevezetes kistérségi központ, Kiskőrös, amely elsősorban szlovák hagyományai és Petőfi Sándor szülőháza miatt ismert, s innen tehetők további kirándulások a kistérség közeli kisvárosaiba (Soltvadkert, Kecel) és falvaiba, amelyek megint csak több látnivalót kínálnak.

http://www.kiskoros.hu/

http://kiskorosikisterseg.hu/

http://www.soltvadkert.hu

http://www.kecel.hu

Valamivel több mint 50 km-re, de közvetlen megközelítése révén viszonylag gyorsan, kevesebb mint egy órás autózással elérhető Kodály Zoltán és Katona József városa, a sárgabarack-termesztéséről, Cifra Palotájáról, Városházájáról és belső központjáról híres, a már jelentős nemzetközi idegenforgalmat is lebonyolító megyeszékhely, Kecskemét.

http://www.kecskemét.hu